Sobota 16. marca bo zagotovo dan novega velikega nogometnega spektakla, v Sloveniji. Merjenje moči dveh daleč najbolj prepoznavnih klubov v Sloveniji, vedno, ne glede na položaj na lestvici, predstavlja nek, poseben, tudi čustveni naboj, vseh privržencev nogometne igre. Olimpija, daleč najbolj prepoznaven klub Slovenije, še v nekdanji Jugoslaviji, Maribor-občasno tudi prisoten na Yu nivoju, veliko več na drugoligaškem, kot na prvoligaškem nivoju, sta magnet, sta predmet vsakodnevnih razprav o nogometu in skoraj zagotovo trenutno kluba, ki sta sposobna v prihodnosti, preseči tudi vse sedanje uspehe slovenskega klubskega nogometa=Maribora, na evropski ceni.

Potrebno se je veseliti in z nestrpnostjo čakati na sodnikov začetni žvižg. Iskrilo se bo v Stožicah, iskrilo se bo v Ljubljani in Mariboru, iskrilo se bo širom Slovenije, kjer imata svoje navijače oba kluba.

Uvod v veliki večerni derbi pa bomo začinili tudi veterani obeh klubov. Ob 15.00 uri se bomo na novem igrišču z umetno travo, v Jami, za legendarnim stadionom za Bežigradom, pomerili s kolegi iz Maribora. Tudi v tem primeru bodo na igrišču, vsaj kakšno minuto igralci iz obeh taborov, ki so nastopali za ta klub, sedaj že v nekdanji  Yu preteklosti, večinoma pa mlajši, ki so začeli prihajati za nami.

Tekma bo zaprtega tipa, saj zaradi iskanja primerne lokacije (in napovedane slabe vremenske razmere v tem tednu) nismo mogli tekmo uradno prijaviti. Upamo, da bo prisoten vsaj kakšen predstavnik sedme sile, poleg igralcev in predstavnikov obeh klubov.

Cilj igranja tekme, ni tekmovalni (čeprav se vsaka tekma odvija v tej smeri, prestižni smeri), ampak druženje nekdanjih vrhunskih igralcev, med katerimi bodo tudi igralci z reprezentančnim statusom.

Z velikim zadovoljstvom so gostovanje sprejeli Mariborčani. Prepričan sem, da bomo dobri gostitelji in da bomo tako vsi skupaj vstopili na stadion v Stožicah in tam prisostvovali spektaklu, ki ga bodo pripravili igralci na igrišču in gledalci, zagotovo na povsem razprodanem stadionu v Stožicah.

Kako smo začeli s tesnejšim sodelovanjem, takoj po osamosvojitvi, najboljše ilustrira fotokopija prispevka, na koncu tega prispevka. Osebno menim, da bi morala biti vsaka tekma sobotnih nasprotnikov, praznik z vsemi pozitivnimi razsežnostmi, ki povezujejo vse akterje v nogometu.

Posebno pa nas veterane veseli zelo pozitiven odnos in pomoč matičnega kluba do naše tekme.

Večerna tekma bo tudi najboljši uvod v začetek priprav na prve tekme A reprezentance v kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo 2020 in zato tudi najboljši uvod za še bolj homogeno navijaško vzdušje, saj tudi navijači s svojim pristopom, dajejo svojevrsten ton dogajanju na igrišču.

Janez Zupančič

Nekdanji igralec NK Olimpija

in

Predsednik športnega društva Veterani NK Olimpija Ljubljana