Zamejsko športno društvo Sovodnje v bližini Nove Gorice nas je povabilo na prijateljsko nogometno tekmo. Vabilu, za katerega sta bila naslednja dva povoda,  smo se z veseljem odzvali:

  1. Občina Sovodnje ob Soči (uraden naziv) praznuje v mesecu juniju Občinski praznik

(22. junija), v sklopu katerega je kopica kulturnih in športnih prireditev. V ta namen so izdali zelo podroben program dogodkov in

  • NK Olimpija, moštvo, ki je igralo v 1. Jugoslovanski ligi,  je 18. junija 1976, z igranjem prijateljske tekme prispevalo k odmevnejši proslavi, ob odprtju novega nogometnega igrišča v Sovodnjah,

Z največjim zadovoljstvom povzemam delček tistega, kar so pripravili domačini – zamejski Slovenci, veliki domoljubi, izjemno prizadevni in enotni. Bogat mesečni program prireditev, katerega del je bila tudi včerajšnja tekma, je bilo potrebno doživeti, ker ga je težko opisati.

Začelo se je z nogometno tekmo, kar je bilo sicer drugotnega pomena. Pomembno je, da smo imeli v ekipi igralca, ki je bil prisoten tudi leta 1976, na odprtju igrišča (Zoran Matović), prisotna sva bila še dva, ki sva v letu 1976 začela s treningi pri članskem moštvu NK Olimpija, tudi vsi ostali, ki so bili na igrišču, so bili nekdanji igralci Olimpije, nekateri tudi reprezentanti Slovenije. Imeli smo še dva gosta, v spremstvu pa sta bila še igralca, ki sta kariero pri Olimpiji zaključila pred letom 1976, Rudi Corn in Mahmut Kapidžić. Ugledno zasedbo je s svojo prisotnostjo, kot posebej povabljen gost, nadgradil še dr. Zdenko Verdenik, mentor vse trenerske baze po osamosvojitvi Slovenije.

Po končani tekmi smo se preseli v bližnji Muzej športnega društva. Vso zgodovino in dejavnost društva, od ustanovitve dalje, si je mogoče ogledati v res sistematično urejenem zaporedju. Številne fotografije, prispevki iz časopisov, revij, zapisi, številna priznanja (diplome, medalje, pokali, plakete in, in..), jasno izražajo prizadevnost vseh ljudi, povezanih s tem društvom, ki predstavljajo bogato dediščino preteklega dogajanja do današnjih dni. Res izjemno.

Po ogledu muzeja, se je druženje nadaljevalo na ploščadi pred muzejem. Spet smo bili priče bogatemu programu, ki se je začel z uvodnimi govori in pozdravi. Prisoten je bil tudi Župan Občine Sovodnje, ki je pozdravil vse navzoče ter izpostavil prizadevnost članov športnega društva, ki je pomemben dejavnik v okviru občine ter eden od povezovalcev občanov, ne samo na športnem, ampak tudi na drugih področjih. V program smo bili vključeni tudi mi na okrogli mizi, ki jo je vodil profesionalni športni novinar. Povedali smo nekaj besed o udeležbi NK Olimpija na odprtju novega igrišča v letu 1976, predstavili sedanje moštvo, vljudnostno opravičili manjkajoče, itd. Nato je sledila predstavitev delovanja športnega društva od ustanovitve dalje. Spomnili so se tudi vseh že pokojnih in v preteklosti najbolj aktivnih članov društva. V tej predstavitvi je z vsebino in predstavitvijo blestela profesionalna novinarka domačega radia.

Druženje pri muzeju športa se je zaključilo z nastopom dr. Zdenka Verdenika. Tudi tokrat smo lahko spoznali, zakaj ga cenijo v tujini. Doktor je na številna in raznovrstna vprašanja  odgovarjal na najvišjem nivoju, poleg tega pa je izjemno predstavil začetke slovenskega reprezentančnega nogometa in objektivno obrazložil vse prednosti in slabosti, ki se pojavljajo v nogometni igri, na različnih nivojih in različnih starostnih kategorijah.

Zadnji del našega druženja s prijaznimi in pozornimi domačini, člani športnega društva AŠD SOVODNJE, je potekal v klubskih prostorih. Lepo in prijazno so nas pogostili.

Pomembna pri tem dogodku je bila številna udeležba domačinov, med katerimi je bilo veliko otrok, nogometnih navdušencev in funkcionarjev, ki delujejo v nogometu. Lahko bi ostali dolgo v noč in z domačini kramljali o mnogih zadevah.

Bili smo navdušeni nad homogenostjo in povezanostjo občanov, pripadnostjo  svoji občini, Sloveniji, spoštovanju Italije. To jim zagotovo daje največ moči za uspešno delovanje v družbi, čeprav jim kot zamejcem, ni vedno lahko. Človeške vrednote in spoštovanje preteklosti so njihova najboljša popotnica za uspešno delovanje. Športni objekt in športni  muzej sta dokaz in potrditev njihovih opredelitev, volje in želje po enotnosti, predvsem pa spoštovanje preteklega in sedanjega.

Nimam besed, s katerimi bi lahko izrazil hvaležnost do vseh Sovodenjčanov, s katerimi smo se družili 14. junija. Takšne stike in povezanost je treba spoštovati in negovati.

Veseli in počaščeni smo, da smo imeli možnost nekaj dodati k » Junijskim večerom«, kot je  naslov vabila in celotnega programa v čast občinskega praznika občine Sovodnje. V tem programu je v slovenskem in italijanskem jeziku, pri datumu 14.06.2019, zapisano : AŠD Sovodnje-ob 17.00-na nogometnem igrišču v Sovodnjah. Tekma med veterani ekipe Sovodnje in Olimpija Ljubljana.

Izdani bilten AŠD Sovodnje 1955-2015 – Šestdeset let športne kulture, program prireditev klubska zastavica in nekaj fotografij, bodo ostali lep spomin na ta dogodek.

Hvala Sovodnje, hvala vsem okrog AŠD Sovodnje. Pripravili ste nam res lep športno-kulturni dogodek. Vsi, ki smo bili prisotni, smo ponosni na vas, na pokončne zamejske Slovence.

Janez Zupančič

Predsednik ŠD Veterani NK Olimpija Ljubljana

Sovodnje 2019-Moštvo-Veterani Olimpija
Sovodnje 2019-Skupna fotografija z domačini
Sovodnje 2019-Pred začetkom tekme, v dresih sponzorja ARAG
Sovodnje 2019-Uradna voditeljica programa, pred Muzejem športa
Sovodnje 2019-Pred muzejem športa-del številnega občinstva-Levo predsednik ŠD in Župan občine Sovodnje (drugi z leve strani)
Sovodnje 2019-Naslovnica Biltena AŠD Sovodnje
Sovodnje 2019-Del programa “junijski večeri”-Prireditve ob občinskem prazniku