Še eno prijetno gostovanje je za nami. Odzvali smo se vabilu NK Litija, ki je včeraj uradno praznovala 90 let delovanja nogometnega kluba. Slabo vreme je  ogrožalo naš nastop, vendar se to ni zgodilo. Edina temna stran, je bilo spet preveč odsotnosti igralcev, ki so svoj nastop sicer že potrdili. Bilo nas je premalo za igranje na celem igrišču. Domačini niso komplicirali in so pripravljali igranje na polovici igrišča.  Toda pri nas je padla odločitev. Igramo na celem igrišču in zato nam je Litija  je posodila dva igralca, saj so jih sami imeli preveč. pa še kar precej mlajši so bili od nas.

Uvodoma moram izpostaviti, da bo mogoče ta prispevek ocenjevati tudi bolj emocionalno. Nič ni potrebno skrivati. Drugače ni mogoče zapisati, kot se je res dogajalo in takšen je tudi  moj odnos in spoštovanje do tega kluba, nekdanjih soigralcev ter izjemno korektnih klubskih funkcionarjev. Trenerjev ne bom izpostavljal. Odlični in maksimalno korektni.

Sodelovanje Litije in Olimpije sega že dolga leta nazaj. NK Olimpija je večkrat gostovala v Litiji, ki je bila vedno bazen perspektivnih igralcev. Morda zato ni presenetljivo, da smo kar trije bivši »Litjani« zaigrali za Olimpijo v 1. Jugoslovanski ligi. Dva sva včeraj tudi nastopila : Janez Zupančič in mlajši Jože Prelogar. Manjkal je Darko Domadenik, s katerim pa je bil ponovno vzpostavljen kontakt. Litija je bila dolga leta v srednjem razredu slovenskega nogometa (v času skupne države). Včeraj smo lahko zvedeli, da so cilji v prihodnosti, po približno 20-letnem mrku, ponovno visoki. V ospredju pa bo najprej dvig kakovostnega nivoja mlajših selekcij, kar bo podlaga za dolgoročno kadrovsko popolnitev članskega moštva. To trenutno nastopa v okviru MNZ Ljubljana.

Predno se povsem osredotočim na včerajšnja dogajanja, ne bo odveč izpostaviti tudi preteklosti, ki sega v 70 leta, torej 50 let nazaj. Preveriti moram (v NUK-arhiv časopisi), ali je bilo to leto 1970, ali 1971, ko je v Litiji gostovalo naslednje moštvo NK Olimpija : Škorić, Srbu, Rogić, Golec Šoškić, Popadić, Popivoda, Ameršek Vili, Bečejac in Hacler Marko.

Za moštvo Litije (v njem smo takrat  nastopili štirje 18-letniki), so takrat nastopili : Kos C. (Kos T.), Novak L. (Pavlica Z.), Savinšek J., Nejedly B., Zupančič J., Pavlica M., Gradišek, Cvetežar G., Pavlica I., Nejedly J., Videmšek M. (Južnik Mi.):

Rezultat je bil 3:1 za Olimpijo, vendar pa smo mi v 1.polčasu vodili z 1:0. Če se dobro spomnim, je Olimpijo v 1. polčasu zelo reševal vratar Škorić. Strelec za naše moštvo je bil M.Videmšek.

Olimpija je s članskim moštvom gostovala tudi ob 50-letnici kluba, v letu 1979. Takrat sva skupaj z Darkom Domadenikom nastopila kot gosta, za NK Litija, medtem ko je bil Jože Prelogar, še član Olimpije.

70-letnico delovanja je NK Litija praznoval 70. obletnico, 25. junija 1999. Tudi za ta praznik, je v Litiji gostovala Olimpija. Takrat sem bil trener članskega moštva in čeprav smo bili v času odmora med prvenstvenima sezonama, smo se vabilu NK Litija odzvali.

Torej, po 20 letih smo ponovno gostovali v Litiji. Tokrat osiromašeno veteransko moštvo, je bilo v naslednji zasedbi : Bajec Darko-včeraj vratar (69 let), Jakopič Matjaž (70 let), Zupančič Janez (67 let), Prelogar Jože (60 let), Gliha Primož (52 let), Valentinčič Sandi (52 let), Puš Boštjan (42 let), Cirar Rok (41 let). Dva igralca nam je posodila Litija. Tekmo smo igrali na celotnem igrišču, seveda v skrajšanem času, vendar vseeno z igralcem manj.  Upravičeno so manjkali : Matović, Vujnovič, Mitraković, Hrovatič,  Novak, Židan, v zadnjem trenutku pa sta udeležbo odpovedala brata Cimirotić. Iz spremstva pa so manjkali : Corn, Kapidžić in Elsner M.. (niso mogli zagotoviti osebnega prevoza), prisoten pa je bil Kadivnik Miloš., operativni direktor našega društva, ki je za vsakega igralca zagotovil reklamne kape sponzorja ARAG in fotografiral vse glavne dogodke pred tekmo. Končni rezultat je bil kljub kar težki borbi na koncu neodločen 2:2. Veliko priložnosti smo zapravili mi, nekaj pa tudi domačini, ki so bili  precej mlajši  od nas.

Domačini so včerajšnjim dogodkom, v čast Občinskega praznika, namenili veliko pozornosti. Nam so podarili posebno majico z grbom NK Litija in napisom 90.obletnice delovanja kluba ter vsakemu igralcu posebej še knjigo »90 let NOGOMETA V LITIJI«, katero je tekste zbral in napisal dolgoletni funkcionar g. Mirko PLAZNIK. Mi smo domačinom podarili majico NK Olimpija, v okvirju, uradni šal in zastavico NK Olimpija ter že omenjene reklamne kape sponzorja.

Po tekmi se je začel zabavni del prireditve, kjer so se zahvalili tistim, ki so največ storili za razvoj kluba. Posebno čast in pozornost je doživel g. Mirko Plaznik , avtor zgoraj omenjene knjige, saj je na kratko. s preprostimi besedami opisal skoraj celotno zgodovino kluba in na koncu tudi zaželel, da bi se Litijski nogomet kmalu vrnil na stara uspešna pota. Za zelo prijetno vzdušje pa je poleg ansambla poskrbel še priznani pevec Vili Resnik. Prepričan sem, da se je zabava oziroma praznovanje 90. obletnice NK Litija zavlekla še dolgo v noč. Zabavno-pogostitveni del je bil namreč v postavljenem velikem odprtem šotoru, skupaj z odrom in ga ni moglo ogroziti nobeno slabo vreme.

Ob zaključku moram izpostaviti, da me je ob vsem pozitivnem dogajanju zmotilo samo to, da je bil od bivših soigralcev Litije prisoten samo Zlato Pavlica. Obdobje, ko sem kasneje kot  igralec Olimpije začasno  igral za Litijo, štejem v obdobje izven rednega igranja za ta klub.

Seveda pa to ne spremeni dejstva, da se v Litijo vračam vedno z največjim zadovoljstvom. Tam sem začel, tam se mi je odprla pot v zahtevnejše lige. Najbolj pomembno pa je to, da v teh dolgih letih (več kot 50 let je minilo od prvega uradnega nastopa za NK Litija, za takratno pionirsko moštvo), NK Litija ni nikoli pozabil povabiti na prelomne jubileje. To je vrednota, to je spoštovanje in prav zato resnično želim, da bi se Litija čim hitreje vrnila v ospredje slovenske nogometne scene.

Več v priloženih fotografijah, še več oziroma celotno zgodovino kluba pa je mogoče zaslediti v izdani knjigi »90 let nogometa v Litiji«, ki bo prav gotovo na voljo tudi za prodajo.

Janez Zupančič

Litija 22.06.2019-Naše moštvo, čakajoče na še enega igralca Litije, ki je igral za nas. Vseeno nas je bilo samo 10. Bajec Darko je bil vratar (odličen).
Litija 22.06.2019-Še zadnji dogovori našega moštva pred začetkom tekme. V ospredju : Cirar, Puš, Gliha, Valentinčič.
Litija 22.06.2019-Skupna-“gasilska” fotografija, pred začetkom tekme
Litija 22.06.2019-Skupna fotografija obeh moštev na igrišču, tik pred uradnim začetkom (sodnik je še vedno manjkal). Naše moštvo je igralo z igralcem manj.
Litija 22.06.2019-Izmenjava daril kapetanov moštev, pred začetkom tekme
Litija 22.06.2019-Priznani pevec Vili Resnik, je poskrbel za prijetno vzdušje tudi med obiskovalci
Litija-22.06.2019-Dolgoletni funkcionar NK Litija g.Mirko Plaznik, avtor knjige “90 let NOGOMETA V LITIJI, na prireditvenem odru
Litija-22.06.2019-Napis zadaj na okvirju podarjene majice NK Olimpija