Čeprav je slab mesec  in 11 let mlajši od mene, lahko samo z izbranimi oziroma preverjenimi besedami, nekaj zapišem o nogometašu in kasneje trenerju ter selektorju naše in tudi nekaj tujih reprezentanc.

Imel sem srečo, da sva kljub razliki v letom bila soigralca pri Olimpiji, v takratni jugoslovanski prvi ligi. Tudi kasneje so se najine poti srečale in sicer v vlogah selektorjev A reprezentance (Srečko) in mlade U-21 reprezentance (jaz).

Prijetno se je spomniti davnega 1999 leta. A reprezentanca si je priborila pot na 1.  Evropsko prvenstvo v letu 2000. Nepozabno je bilo na odločilni kvalifikacijski tekmi z Ukrajino leta 17. novembra 1999, na Olimpijskem stadionu v Kijevu. Dogajanja ob vrnitvi, na avionu, ni potrebno opisovati, še manj pa sprejem na aerodromu Brnik in nato še naslednji dan uradni sprejem  v Ljubljani.

Zaradi takšnih dogodkov je nogomet tako privlačen. Ta uvrstitev je bila epska, zgodovinska za Slovenijo, za vse nogometaše, ki so pod vodstvom Srečka Katanca, dosegli ta uspeh. Ob tem lahko zapišem, da je bil Srečko prvič nekoliko manj profesionalen. Sprostil se je. Zasluženo. Uspehi reprezentance so se pod Srečkovim vodstvom še nadaljevali. Bili smo udeleženci SP 2002 v Južni Koreji in na Japonskem. Korejska zgodba  je znana. Bila je nepotrebna za majhno Slovenijo, z velikimi rezultati.

Srečko se je takrat poslovil od reprezentance in se ponovno vrnil januarja 2013. Vmes smo se pod Kekovim vodstvo v letu 2010, ponovno uvrstili na SP v Južni Afriki. Vrnitev Srečka Katanca ni prinesla uspehov v novem kvalifikacijskem ciklusu za SP v letu 2014 in EP 2016, zato je ponovno odstopil.

Ni bil dolgo brez nogometa. Povabili so ga v Irak in tam še danes opravlja funkcijo selektorja Iraške reprezentance.

Njegova prisotnost v nogometu so dejstva, ki niso sporna. To je dosegel že kot igralec, očitno pa je zanimiv tudi mnogim drugim po svetu. Zasluženo. Srečka je treba poznati. Bil je maksimalen v vseh pogledih, odkar ga poznam.

Poškodbe so mu sicer preprečile, da bi bil še vedno zelo aktiven. Prav zato mu ob današnjem jubileju lahko zaželim samo veliko zdravja, čim manj poškodb, čim manj stresov in uspešno delo v trenerski-selektorski vlogi še veliko let, v svojem imenu ter v imenu članov ŠD Veterani NK Olimpija Ljubljana.

Janez Zupančič

Predsednik ŠD Veterani NK Olimpija Ljubljana