V minulem tednu je bil v vseh izdajah naših časnikov (Dnevnik, Delo) in tudi športnem dnevniku EkipaSn, objavljen prispevek iz Maribora. Tam so obujali spomine na obdobje 1967-1972, ko je NK Maribor nastopal v 1.ligi nekdanje skupne države Jugoslavije. Pohvale vredna je ta promocija, na kateri je  bila prisotna večina tedanjih mariborskih zvezdnikov : Tomislav Prosen, Herbert Klančnik, Vojislav Simeunović.  Prisoten je bil tudi predsednik NZS Radenko Mijatović, manjkali pa niso tudi nekateri sedanji igralci Maribora.

Nogomet v Mariboru ima tradicijo in zgodovino. Mladi zgodovinar Tin Mudražija je preteklo obdobje združil v zbirki : NK Maribor v nekdanji Jugoslaviji (op.: povzeto iz časopisa Delo z dne 23. oktobra 2019, stran 19).

Več kot pohvalno je, da so o tem dogodku poročali vsi zgoraj imenovani mediji. Poleg tega, da so se spomnili na preteklost, se je na tej predstavitvi razpravljalo tudi o aktualnem dogajanju v slovenskem nogometu.

Iz objave v časniku Delo, pa ni bilo mogoče mimo zapisa v zadnjem odstavku, kjer je zapisano (citiram) : V glavnem mestu, še nimajo zgodovinarja Tina, nogometnega okolja in priložnosti za obujanje svetle preteklosti.

Nekaj od tega tudi drži. Toda zgodovina Olimpije je obsežno zapisana v izdani knjigi leta 1991 : dr. Andrej Stare : 80 let korenin nogometnega kluba Olimpija. Zagotovo obsežen in zelo bogat zaklad zapisov in podatkov pa je mogoče zaslediti pri »Optažabarju«. Sam imam knjigo dr. Stareta, celo z njegovim posvetilom, zato bi bilo morda smiselno, da bi v okviru sedanje Olimpije, storili nekaj podobnega, kot so v Mariboru.  

Obdobje Olimpije v nekdanji državi Jugoslaviji je namreč neprimerno bolj bogato, kot v Mariboru. Olimpija je nastopala v 1. Yu ligi, od leta 1965, do leta 1984 ter nato še v sezoni 1989/1990 in v jesenskem delu sezone 1990/1991.

Veliko zvenečih imen in reprezentantov je povezano z Olimpijo. Olimpija je vsaj v obdobju, ki sem ga sam najbolj spominjal, imela veliko število domačih igralcev, v primerjavi s sedanjim stanjem. Med igralci je tudi nekaj imen, ki so kot nogometaši, bili uspešni tudi med, ali po koncu igralske kariere, trenerjev, selektorjev. Veliko igralcev, ki so v preteklosti prihajali iz  republik tedanje skupne države, pa je za stalno ostalo v Sloveniji in so postali državljani Slovenije. In kar je pri tem najbolj pomembno, je veliko še živih, nekaj pa se jih je žal tudi poslovilo s tega sveta.

V okviru veteranskega društva NK Olimpija, me je zato dogajanje v Mariboru navdihnilo, da tudi v Ljubljani, naredimo korak naprej. Skoraj prepričan sem, da bodo vsi, ki so bili tako, ali drugače povezani z Olimpijo, pristopili k temu projektu. Skoraj prepričan pa sem tudi, da nihče ne bo odklonil takšne, ali drugačne pomoči.

Nekaterih vrednot iz preteklosti ni mogoče pozabiti, saj danes zelo manjkajo.  Tudi zgodovino je potrebno spoštovati in ceniti. Kdor tega ne ceni…………………………………………….

Zgodovina Olimpije je bogata.

Janez Zupančič