Po nekaj letih je bil gostitelj našega prednovoletnega druženja Đoni Novak, v njegovi restavraciji FARAO, v Črnučah. S tem je pokazal svojo pripadnost Olimpiji in vsem bivšim igralcem. Zelo dobro je poskrbel, da mize niso bile prazne.  Kot gostitelj je vseeno, več časa prebil z nami. Družba je bila tokrat res izjemna. Poleg članov društva smo povabili tudi nekatere druge. Veliko se jih je odzvalo, nekaj pa se jih je opravičilo.

Uvod v druženje je bil običajen. Kratek nagovor-pozdrav . Posebej pa je treba izpostaviti še :

  • zelo cenjeno zasedbo bivših nogometašev Olimpije, od tistih, ki so bili poleg že na samem začetku igranja na najvišjem Yu nivoju, do tistih, ki so igrali kasneje še v Slovenski ligi,
  • matični klub Olimpijo, saj je predsednik g. Mandarić tudi tokrat zagotovil pokritje stroškov našega druženja in s tem pokazal, da je dejansko velika osebnost, ki je za Olimpijo (in tudi slovenski nogomet) storila veliki v kratkem času. Zaradi slabega počutja je g. Mandarić v zadnjem trenutku odpovedal prisotnost in osebni pozdrav našemu društvu,
  • V mesecu decembru postal naš član (in tudi osebni donator), nekdanji vratar Janez Istenič. Je iz prve generacije nogometašev Olimpije, ki se ji uspelo leta 1962  uvrstiti v 2. Jugoslovansko ligo in v sezoni 1965/1966, v 1. Jugoslovansko ligo. O tem je bil objavljen poseben prispevek,
  • Izpostavljeni so  bil tudi ostali donatorji našega druženja in sicer: Kranjska pivovarna, ki je prispevala kvalitetno točeno pivo. Predstavljeno je bilo delovanje družbe, ki želi razširiti trg. Donator našega srečanja, je bila tudi družba Tisk Pintar, Grafika, Sitotisk In Trgovina, d.o.o, Mlakarjeva ulica 9a, 4208 Šenčur. Poleg donatorskih sredstev, je  vsak udeleženec prejel še njihovo reklamno majico, v lični, eko papirnati vrečki. Donator srečanja je bila tudi Zavarovalnica ARAG (v opremi z njihovim logotipom in napisom, smo nastopali na tekmah, v letu 2019). Vsak je prejel   vrečko za športno obutev in blok za zapiske. V to vrečko je društvo dodalo posebno (okrasno) kravato

Vzdušje na druženju je bilo zelo prijetno. Prisoten je bil širok krog bivših nogometašev Olimpije, ki jih lahko razvrstimo v tri skupine in sicer :

  • Igralci iz 1. obdobja, 1. in 2.Yu lige, od leta 1962, do leta 1973,
  • Igralci iz 2. obdobja Yu lige, od leta 1973, do leta 1984 (leto izpada iz 1. Yu lige) in
  • Igralci iz 3. obdobja (ponovna vrnitev v 1.Yu ligo  in nato v SNL, v samostojni Sloveniji)

Več o našem druženju je v priloženih fotografijah. Še posebno zadovoljni smo lahko, da sta se srečanja udeležila tudi Danilo Popivoda in Vili Ameršek. Prišel bi tudi Branko Oblak, vendar je na rehabilitaciji po operaciji kolen. Na druženju sta bila tudi Rudi Corn in Mahmut Kapidžić (oba iz 1. obdobja vrhunske Olimpije, deloma tudi v 2. obdobju). K njima je treba priključiti tudi Zorana Matovića (bil je trener vratarja Jana Oblaka v Olimpiji). Zoran v letošnjem letu ni izpustil nobene naše akcije (prijateljske tekme) in je od ustanovitve dalje član društva. Manjkal ni nobeden od članov IO društva.

Dogajanje je bilo pestro, kar je razvidno iz fotografij. Vseh še sploh nisem prejel, tako, da nekatere še manjkajo in bodo kasneje dodane v galerijo. Škoda, da ni bilo še nekaterih (članov društva in vabljenih). Društvo se mora še bolj okrepiti, saj nam je matični klub namenil skrb za dogodke, ko se moramo posloviti od kakšnega našega kolega iz preteklosti. V letošnjem letu se je to zgodilo dvakrat. Prav zato je za vse bivše soigralce od prvih, sedaj najstarejših, do najmlajših veteranov (rojeni, do leta 1980), korektno, da se temu društvu uradno priključijo. V društvu ni pomembno število odigranih tekem za Olimpijo, ampak v prvi vrsti druženje ter v širšem smislu ohranjanje bogatega obdobja Olimpije, vse od prvih nastopov v nekdanji skupni državi, do danes.  Za nas (društvo) je pomemben človek-bivši soigralec. Olimpija je bila v preteklosti daleč pred vsemi v Sloveniji in ugleden klub v Jugoslaviji. To  nas mora še bolj povezati. Vstop v društvo pa je prostovoljna odločitev.

Naj zaključim. Aktivnosti v letošnjem letu in naše druženje ob koncu leta, morajo biti  najboljša podlaga za krepitev odnosov med bivšimi soigralci. Počasi, strpno, interesno, bomo skupaj močnejši. Na igrišču smo že zaključili. Naše društvo v katerem smo med drugim tudi Marko Elsner, Rade Vujnovič, Jože Prelogar, Miloš Kadivnik in jaz, ne bo društva peljalo v kakršnokoli razlikovanje, ali spodbujalo k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti članov, razpihovanju sovraštva in nestrpnosti. S pristopno izjavo in plačano članarino, pa bo uradno član društva vsak bivši soigralec, ali simpatizer. Tako je trenutno zapisano v Pravilih društva.

Srečno in veselo, v Novem letu 2020.

Janez Zupančič

Predsednik ŠD Veterani NK Olimpija

Prednovoletno druženje veteranov Olimpije-17.12.2019 : skupna fotografija. Zamudniki, ali tisti, ki so že odšli, seveda niso poleg.
Prednovoletno druženje veteranov Olimpije-17.12.2019 : Zbirali smo se bolj počasi. V ospredju Vujnovič, nato pa še Škafar, Popivoda, Matović, Dimitrijević, Vrabac Damir, Hrovatič, Corn in…
Prednovoletno druženje veteranov Olimpije-17.12.2019 : v ospredju Jože Prelogar in Marko Elsner ter…….
Prednovoletno druženje veteranov Olimpije-17.12.2019 : začelo se je s toplim obrokom. V ospredju Miloš Kadivnik, član IO društva in Stanislav Markoja, član društva, ki je poskrbel za delovanje samostojnega točenja piva.
Prednovoletno druženje veteranov Olimpije-17.12.2019 : trije člani Izvršnega odbora našega društva : Elsner, Prelogar in Vujnovič.
Prednovoletno druženje veteranov Olimpije-17.12.2019 : tudi Vilija, Đonija, Danila Popivodo, Kapidžića in druge je nekdo ujel skupaj.
Prednovoletno druženje veteranov Olimpije-17.12.2019 : predstavitev Kranjske pivovarne, v uvodnem delu.
Tako je bilo opremljeno mesto za prosto točenje piva-Prispevek Kranjske pivovarne.
Prednovoletno druženje veteranov Olimpije-17.12.2019 : Đoniju Novaku, izvrstnemu nogometašu-sedaj gostincu, je bila upravičeno predana reklamna steklenica Kranjske pivovarne.
Prednovoletno druženje veteranov Olimpije-17.12.2019 : Takole pa je bilo za zamudnike. Šukurica se ni odrekel toplega obroka.
Prednovoletno druženje veteranov Olimpije-17.12.2019 : ni bilo mogoče izpustiti skupne fotografije s tistimi, ki smo bili skupaj tudi na igrišču. Z Vilijem v Olimpiji in v Avstriji, Z Vitom, v Mercatorju-Svobodi, s Popivodo, kot nasprotnika v prijateljski tekmi z Eintrachtom iz Braunscweigha. Poleg je tudi Dinko Vrabac, zelo aktiven pri fotografiranju.