Darko, iskrene čestitke ob tvojem 62. rojstnem dnevu.

Težko je v športnih časopisih še zaslediti njegovo ime. Dopolnil je res  že kar lepa leta, toda s športnega oziroma nogometnega vidika bo ostal nepozaben. Nepozabni so časi vrhunskega nogometa v nekdanji skupni državi Jugoslaviji. Nepozabni pa predvsem za vsakega od nas, ki ga dobro poznamo in smo imeli priložnost  tudi igrati skupaj. Njegovi goli in nekatere tekme so lahko še danes vzor tistim, ki prihajajo.

Kot nogometaš je  opozoril na sebe že v Litiji, kjer je naredil prve nogometne korake. Šel je po očetovih stopinjah, ki je bil klasični napadalec. Darko ga je presegel. Na svoji nogometni poti pa kljub temu ni dosegel tistega za kar je bil dejansko sposoben. Zakaj ? Nogomet v njegovem življenju ni predstavljal prioriteto in prekmalu izbral je drugačno pot. Težko ga je bilo vprašati, zakaj se je tako odločil ?

Kakršnakoli je bila njegova pot po odhodu iz nogometa sploh ni važno. Bilo je veliko problemov in o teh Darku ni bilo težko tudi javno spregovoriti. Trnovo pot je prehodil. Imel je svojevrstni toda trdni karakter in zato je danes za tiste, ki ga zelo dobro poznamo in imamo z njim tudi neposredne kontakte, zadovoljstvo veliko. Darko je našel pot in način življenja. Ta ga najprej zadovoljuje osebno. Še bolj pomembno pa je, da ni pozabil na sočloveka in njegove stiske.

O njegovi humanitarni vlogi o njegovi prostovoljnosti in dobrodelnosti so poročali tudi dnevni časopisi. V letošnjem posebnem letu zaradi koronavirusa in številnih takšnih ali drugačnih ukrepih, je prostovoljstvo dobilo posebno noto in vrednost oziroma vrednoto.

V  občini Kamnik kjer sedaj prebiva tudi Darko, je bil deležen javnih pohval. Ob tem njegovem jubileju je  potrebno citirati del zapisa iz Dnevnika in lokalnikh Kamniških novic  [1]:

»Za dostavo kosila na dom poskrbi civilna zaščita s svojimi prostovoljci. »Dnevno, z dvema avtomobiloma, na dom dostavimo 40 kosil.

V manj kot 48 urah je civilna zaščita imela pripravljen seznam otrok, prav tako izdelane načrte proti, da hrano na naslov pripeljemo čim hitreje,« je povedal vodja kamniške civilne zaščite Matjaž Srša in dodal, da mu tokrat pri dostavi hrane pomaga prostovoljec Darko Domadenik, ki je bil nepogrešljiv tudi ob prvem valu epidemije.

Letošnje leto pa je Darko zaznamoval še z eno gesto. Postal je član društva veteranov Olimpije. Upam, da smo s tem pristopom dobili v svoje vrste osebnost, ki bo še dodatno prispevala k uresničitvi vseh bistvenih ciljev društva – druženje bivših Yu in ostalih nogometašev-veteranov Olimpije. Ob tem je zapisal : vesel sem , da sem postal (član OLIMPIJE).

Nič drugega trenutno ne morem zapisati.  Njegova nogometna pot je dovolj obsežno zapisana od otroških let dalje. Tisto, kar je dosegel kot vrhunski nogometaš ostaja zapisano. Največ pomeni, da se ob njegovem letošnjem rojstnem dnevu Darko ponovno vrača v krog tistih, ki ga dobro poznamo, čeprav je še vedno zelo zaseden z različnimi dejanji in dogodki.

Nekorektno bi bilo vsaj delno seči v njegovo aktivno in uspešno nogometno življenje. Oba sva prišla iz Litije v Ljubljano, tudi skupaj sva zaigrala. Darko je 6 let mlajši, vendar pa  imam še danes prijeten spomin na tekmo, kjer sem prvič v Olimpiji skupaj z njim, uveljavljenim igralcem, uradno stopil na igrišče. Na koncu tekme smo bili skupaj na igrišču kar trije iz Litije, saj je v igro vstopil tudi Jože Prelogar. Z njim sta kot »Litjana« osvojila naslov jugoslovanskega prvaka osnovnih šol

Velik nogometaš je bil Darko. Odgovora kaj bi lahko še več dosegel v nogometu ne bo. Zato pa je toliko pomembnejša njegova sedanja življenjska pot.

Zato Darko.  Lepo praznovanje ti želim v svojem imenu in imenu vseh članov športnega društva Veterani NK Olimpija Ljubljana. Bodi in ostani zdrav. S svojo duhovitostjo in vrednotami, ki so tako široke, ljudske, pričakujem uspešno sodelovanje v društvu bivših igralcev NK Olimpija Ljubljana.

Janez Zupančič


[1] Dnevnik, 13.11.2020, Vesna Levičnik : https://www.dnevnik.si/1042943178/lokalno/osrednja-slovenija/na-dan-pripravijo-in-dostavijo-140-toplih-obrokov-Izvleček

in

Časopis občine Kamnik, 20. novembra 2020, leto 5, številka 20, stran 3. Naslov prispevka je : “Topli obroki tudi med šolanjem na daljavo”. Iz celotne vsebine sem že izločil bistveno povezano s teboj.

Slika-1 : Z Darkom Domadenikom (prvi desno), na eni od tekem v 1.jugoslovanski ligi. Vir : Arhiv JZ-Foto Ljubo Stojanovič
Slika 2 : v tekstu pod sliko je zapisano vse. Vir : Kamničanka Časopis občine Kamnik, štev.20, November 2020
Slika 3 : Naslov in del zapisa o prostovoljnem delu, v katerega se je vključil Darko Domadenik.
Slika 4: Moštvo Olimpije v sezoni 1982/1983, z Darkom Domadenikom – prvi levo spodaj. Vir : Trenutno neznan Yu-vir-Arhiv JZ
Slika 5 : Poročilo s tekme 1.Yu lige, v kateri je nastopil mladi Darko Domadenik v odločilni vlogi. Vir : časopis Delo Ljubljana 23.08.1982