Danes praznuje 73.rojstni dan VILI AMERŠEK. Vse najboljše Vili, ostani zdrav in polno aktiven, v tenisu. Ta je postal tvoj drugi šport, seveda po končani in zelo, zelo uspešni nogometni karieri.

Nobenega dvoma ni. Vili je resnično prava legenda NK Olimpija. Igralec z daleč najdaljšim stažem, igralec z največ odigranimi tekmami in tudi v vrhu tistih, ki so dosegli največ golov, za ta klub, ki je v nekdanji državi predstavljal vrh slovenskega nogometa.

Njegova uspešna nogometna kariera se je začela z začetki nastopanja Olimpije v 1. jugoslovanski ligi. Že takrat je blestel in dolga leta neposredno na igrišču dokazoval svoje nogometno znanje in talent.

Za nas (malo mlajše) je bil pravi idol in vzornik. Ni mi težko, pravzaprav moram zapisati, da sem bil v njegovih začetnih letih velik njegov navijač. V Ljubljani, na železniški postaji smo postaji smo čakali, da bo prišel in sedel na vlak, ki ga bo odpeljal v rodno Trbovlje. Na vlaku pa nas je veliko skušalo (dokler ni prišla naša izstopna postaja) stati blizu njegovega kupeja.

Dobiti priložnost igranja skupaj s takšnim igralcem, kot je Vili, so bile le otroške sanje. Te so se uresničile. Bila sva tudi soigralca v Olimpiji, skupaj sva odšla v tujino in tam uspešno igrala. Lahko pa tudi zapišem, da je bila skoraj že popolnoma odprta pot za skupno vodenje Olimpije, kjer bi bil poleg tudi Brane Oblak.

Tako je. Vili Ameršek (in Brane Oblak), sta želela biti tudi po zaključku nogometne kariere sestavni del Olimpije. Ni šlo. O tem morda še kdaj.

Mnogo je športnih, nogometnih zgodb povezanih z današnjim jubilantom VILIJEM. O tem in še marsičem drugem je mnogo zapisanega. Tistim, ki želijo uspeti v vrhunskem nogometu, bi zato enostavno priporočil, da poskušajo tudi kaj o tem prebrati. Je zgodovina, je preteklost. Toda Vili in vsi njegovi nekdanji soigralci, dobro vemo kako trnovo je posuta uspešna vrhunska nogometna kariera. Nekaterim, zelo redkim je uspelo še več (prestopi v tujino, pridobitev statusa jugoslovanskega reprezentanta, itd.). Zato je zgodovino potrebno ceniti. Na lastno zgodovino zato ne bomo pljuvali. Igrali smo v jugoslovanskem času, so tako današnji jubilant VILI in mnogi drugi športniki pustili neizbrisan pečat.

VILI. Danes lepo praznuj, uživaj, bodi še naprej zdrav in polno aktiven in večkrat se pridruži nam (nekaj) bivših soigralcev, ki želimo v okviru športnega društva veteranov NK Olimpija, skrbeti, da se ne bo nikoli pozabilo, kdo ste (smo) bili v nekdanjem nogometu najvišjega (jugoslovanskega nivoja.

Janez Zupančič

Predsednik športnega društva Veterani NK Olimpija

Foto-Revija Antena iz leta 1985 : Trije na desni strani smo bili pripravljeni storiti vse za novo Olimpijo, po izpadu iz 1. jugoslovanske lige.