Prav na današnji dan pred dvema letoma smo bili okrog 12.00 ure seznanjeni, da nas je zapustil Marko Elsner. Težko se je bilo sprijazniti z resnico, čeprav smo vedeli, da ima zdravstvene probleme.

Bil je vrhunski športnik, eno največjih imen slovenskega nogometa v tedanji Jugoslaviji. Samo Branko Oblak, Danilo Popivoda, Srečko Katanec in Marko Elsner so v doživeli čast, da so postali jugoslovanski reprezentanti. Bili so vzorniki in tega ne smemo nikoli pozabiti. To je bil sestavni del takratnega našega življenja. Vsi, ki so ta nivo dosegli, so lahko ponosni. Imeli smo odličen vzor.

Marko pa je bil še neka posebnost v tem kvartetu. Že njegov oče Branko je dosegel najvišji nivo, kot strokovnjak, profesor in zelo ugleden trener doma in v tujini. Marko se ni v tolikšni meri posvetil študiju, zato pa je postal doktor na nogometnem igrišču. Na katerokoli igralno mesto je bil postavljen, na vsakem je bil sposoben predstaviti oziroma realizirati več od pričakovanj. Pri tem pa ni zanemarjal običajnega življenja in prav s tem je postal še bolj priljubljen med soigralci in številnimi prijatelji. Preprost, dostopen, komunikativen. Spoštoval je vsakega človeka.

Svoje podobe ni spreminjal niti po koncu igralske kariere. Globoko je ostal v nogometu in v nogomet usmerjal tudi oba svoja sinova.

Marko Elsner na prednovoletnem srečanju v letu 2019, v družbi nekdanjih soigralcev, Jožeta Prelogarja in Radeta Vujnoviča – pobudniki za ustanovitev športnega društva veteranov NK Olimpija Ljubljana.

Še več svojega časa je posvetil našemu društvu. Bil je pobudnik za ustanovitev športnega društva veteranov Olimpije. Njegova osnovna izhodišča so bila organizirano druženje bivših igralcev Olimpije in igranje prijateljskih tekem po Sloveniji, predvsem v tistih sredinah, katerih klubi so bili v jugoslovanski ligi največji podporniki (navijači) Olimpije.

Veliko aktivnosti je bilo začetih na njegovo pobudo. Dnevno je bdel nad delovanjem društva, predlagal razne akcije. Koronsko obdobje je našo aktivnost precej omejilo. V tem času pa nas je zapustil tudi Marko. Nastala je velika vrzel. Tekem ne bi igrali, zagotovo pa bi se več sestajali, saj je Marko tako želel.

Zato danes, dve leti po njegovi smrti lahko zapišem naslednje : Marko daleč si od nas, toda še vedno in vedno tudi boš, z nami. Pogrešamo te vsi.

Počivaj v miru.

Janez Zupančič

Predsednik ŠD Veterani NK Olimpija Ljubljana

Dodatek :

Ob 12.00 uri smo se veterani NK Olimpija zbrali ob grobu Marka Elsnerja. Prisotna je bila tudi njegova žena Nada. Na grob smo položili cvetlični aranžma in svečo. V spomin na Marka je bilo izrečeno tudi nekaj besed. Naša delegacija je bila kar obsežna, glede na to, da smo se zbrali dopoldan. Veliko se jih je iz različnih razlogov opravičilo.

Spodnji dve fotografiji naj ostaneta spomin na 2. obletnico smrti našega soigralca, prijatelja, vrhunskega nogometaša, predvsem pa človeka.

Slika-1 : ob obisku zadnjega počivališča našega Marka smo na njegov grob položili cvetlični aranžma in svečo – Foto JB
Slika-2 : kar lepo število veteranov, soigralcev in prijateljev, se je poklonilo spominu na Marka, ob 2.obletnici njegove smrti – Foto JB.