Danes praznuje Branko Oblak. Dopolnil je 75 let. Iskrene čestitke ob tem jubileju in lepo praznovanje želim v imenu vseh članov športnega društva veteranov Olimpije in v svojem imenu.

Svoje življenje je posvetil pretežno nogometu od mladih let naprej in postal daleč najboljši nogometaš Slovenije. Imeti priložnost poznati in sodelovati s tako eminentnim nogometašem je prednost. Sam se to priložnost imel in vsa ta leta ostajajo nepozabna, prežeta z mnogimi pozitivnimi dejanji in usmeritvami, ki jih je znal Brane preprosto prenesti na vsakega sogovornika. Sam se ga vedno odlično razumel in tudi skrbno pomnil in beležil vse tiste “postranske” (ni jih v nobeni knjigi) misli in usmeritve, odločilne za kvalitetno (vrhunsko) raven v razvoju nogometa.

Zanimivo pa je tudi to, da sva oba iz viške Svobode (tudi NK Mercator), prestopila v Olimpijo. Brane kar veliko let pred menoj. Njegove nogometne kvalitete so ga odpeljale daleč naprej, na najvišji svetovni nivo, zato je bil za vse nas mlajše edini pravi vzornik.

Brane je ostal velik tudi po koncu igralske kariere. Redno se je udeleževal veteranskih srečanj (državnih in klubskih) ter na ta način dal nogometu v Sloveniji veliko medijsko pozornost.

Povsem normalno je tudi to, da je postal eden vodilnih trenerjev in selektor članske in mlade nogometne reprezentance. Imel sem srečo, da sem z njim lahko sodeloval tudi na klubski ravni. Kot mladinskega trenerja NK Živila-Naklo, me je povabil tudi k sodelovanju oziroma pomoči pri delu s članskim moštvom, ki je nastopalo v 1.SNL. Nepozabni so ti dnevi. Hkrati tudi najlepši, saj vsakemu ni bila dana možnost sodelovati s človekom, ki je bil zvezda tudi v enem izmed največjih in najboljših nogometnih klubov v Evropi – Bayern Munchen. Ne samo, da sem mu pomagal, hotel je tudi, da po potrebi zaigram. Samo on mi je lahko omogočil, da sem že v samostojni Sloveniji zaigral tudi v poznih letih za člansko moštvo.

Zato Brane. Naj te tvoja pozitivna energija in odnos do vseh, ki jih poznaš, ali te poznamo še dolgo drži pokonci. Tisti, ki te dobro poznamo se bomo vedno veselili vsake tvoje besede. Jo namreč znamo vedno postaviti v pravi kontekst.

Lepo praznuj

Janez Zupančič