65 let je že za človekom, ki je že dolgo, vse do današnjega dne res otrok Olimpije. Tega kluba od svojih prvih nogometnih korakov ni nikoli zapustil. Danes pa je ne glede na to kakšen je končni rezultat tekme, odkrit navijač Olimpije. Težko je iz njegovih ust slišati kritiziranje. Seveda pa to ne pomeni, da ne bi kritično ocenil tiste zadeve, ki se kdaj tudi slabo izvajajo znotraj nogometnega igrišča. Tak je bil tudi kot igralec. Vedno najboljše fizično pripravljen, vedno je dal vse od sebe in zato bil tudi cenjen. Nikoli pa se ni hotel posebej izpostavljati.

Da si »Cole« tudi danes zasluži posebno pozornost na naši spletni strani, ni nobenega dvoma. V prvi vrsti gre za bivšega, zelo uspešnega igralca NK Olimpija, še iz časov Jugoslovanske 1.lige. V tem trenutku pa je najbolj pomembno tudi to, da je bil eden od glavnih pobudnikov za  ustanovitev našega športnega društva in je seveda še vedno  zelo aktiven. Je tudi namestnik predsednika športnega društva. Podobno, kot drugi ustanovni člani društva  je  trden zagovornik ciljev društva katerega osnovni namen je  tesnejše in  družabno sodelovanje bivših igralcev NK Olimpija iz časa skupne države Jugoslavije.

O Coletu nimam nobenega problema zapisati tudi kaj več, vendar bom izpostavil le bistveno. Dolgo se poznava Začetki najinega poznanstva in igranja vrhunskega nogometa v Olimpiji segajo že v daljno preteklost.  Skupaj sva zaigrala za mlado moštvo Olimpije že leta 1975 v Italiji (trener je bil pokojni Nedeljko Gugolj). Igrali smo tekme z uglednimi nasprotniki (Milan, Inter, Lazio, itd.) in skoraj zagotovo so ti nastopi predstavljali podlago za nadaljnjo nogometno pot na najvišjih nivojih. Čeprav je mlajši od mene, pa je bil na nogometni poti vztrajnejši in kmalu je dobil pravo priložnost v članskem moštvu Olimpije, v takratni  1.Yu ligi. Spet pa sva se srečala na nogometnem igrišču v spomladanski sezoni 1981/82.  Tudi tokrat oziroma še vedno v najvišjem jugoslovanskem rangu. Res so prelepi spomini na vrsto nepozabnih tekem, z res uglednimi nasprotniki (Crvena Zvezda, Partizan, Dinamo, Hajduk, Sarajevo in…), pred množico navijačev, ki je neprimerljiva s sedanjim stanjem na slovenskih stadionih.

Dovolj bo. Cole, predvsem zdravja ti želim in zadrži svojo polno (telesno) aktivnost še mnogo let, skupaj z aktivnim delom v našem društvu. Matični klub v tem trenutku potrebuje tako zveste in iskrene podpornike na poti, ki mora Olimpijo postaviti na tisto pozicijo, ki jo je imela v preteklosti.

Lepo praznuj,

Janez Zupančič

Predsednik ŠD Veterani NK Olimpija Ljubljana

Mlado moštvo Olimpije na turnirju v Italiji leta 1975. “Coleta” ne bo težko najti.
Plakat – vabilo za tekmo Olimpija : Milano.
Poročilo o tekmah na turnirju, vključno s poročilom s tekme Olimpija : Milano.
O turnirju v Italiji leta 1975 so poročali tudi naši časopisi. Ocena je iz časopisov Delo in Dnevnik.