Včeraj (06.02.2023) se je zaključila še ena življenjska pot in velika nogometna zgodba. Na Žalah smo se poslovili od nekdanjega soigralca, vrhunskega trenerja in tudi selektorja mlajših, zelo uspešnih reprezentanc Slovenije v devetdesetih let.

Zelo ganljivo je bilo slovo njegove najbližje sorodnice. Spoznali smo lahko oziroma dobili potrditev kako velik družinski človek je bil Šoja. V prostem času, popolnoma predan in pozoren do vseh družinskih članov.

V določeni meri je bilo osvetljeno tudi njegovo nogometno in trenersko delo ter delo v okviru, Nogometne zveze Slovenije, MNZ Ljubljana, NK Mercator (Svoboda) in drugih klubih, je bil samo skromen dodatek k uvodnemu slovesu.

Vsa velikost oziroma širina in njegov status, predvsem pa ugled, pa je bila potrjena s številno udeležbo mnogih bivših funkcionarjev, trenerjev, nogometašev, prijateljev, itd.

Prisotno je bilo celotno nekdanje vodstvo NZS : predsednik Rudi Zavrl, generalni sekretar Dane Jošt, selektor A reprezentance Srečko Katanec. Aktualni predsednik Radenko Mijatović je bil zaradi bolezni odsoten, zato pa je bilo prisotno veliko število ostalih sodelavcev Šoje iz NZS. Manjkala nista tudi njegova bivša soigralca v moštvu, ki je napredovalo iz druge v prvo Jugoslovansko ligo (drugih nisem videl), Rudi Corn in Miloš Šoškić. Njegovih soigralcev iz NK Mercator, katerim je bil kasneje tudi trener, je bilo največ, če odštejem številne druge nekdanje igralce in funkcionarje iz cele Slovenije, ki so bili na različne načine povezani s Šojo.

Naše društvo je tradicionalno izkazalo pozornost do svojega člana. Šoja sedaj mirno počiva na Žalah, skupaj s kar številnimi nekdanjimi nogometnimi soigralci.

Za vedno pa bo zapisan med tistimi velikani, ki so za Slovenski nogomet veliko dali, kot igralci in kasneje kot zelo uspešni trenerji v klubskih sredinah, Šoja pa predvsem v mlajših reprezentančnih selekcijah, ki so temelj nacionalnega razvoja nogometa oziroma nogometne igre in njene uspešnosti v primerjavi z drugimi.

POČIVAJ V MIRU, ŠOJA.

Janez Zupančič

Predsednik ŠD Veterani NK Olimpija Ljubljana