Veterani Olimpije smo bili gostje na praznovanju 70-letnice Športno Nogometnega Kluba BAKOVCI. Gre za dolgoletno sodelovanje, ki sega več kot 40 let nazaj. Olimpija je bila v jugoslovanskih časih, v Bakovcih pogosto na pripravah in je postala kar nekakšen zaščitni (nogometni) znak tega kraja. Tu je nastalo eno najstarejših Društev prijateljev Olimpije, Bakovci.

Da bo tudi tokrat zelo praznično, iskreno in pozorno ni bilo dvomiti. Domači drugače ne znajo. Že pred prihodom so urejali vse potrebno za naš prihod. Skozi celotno dogajanje včerajšnje sončne sobote, smo bili deležni popolne pozornosti vse do našega (verjetno preranega) odhoda. Težko se je zahvaliti za vse. To je bilo potrebno doživeti. Nič se ni spremenilo od našega prvega srečanja v Bakovcih. Drugače ne znajo. Pozornost na vsakem koraku.

Seveda je bilo največje zadovoljstvo srečati vse nekdanje znance in prijatelje. Stanko Mes, praktično ne more brez zelene barve in majice Olimpije, Ignac (Naci) Rajh nas prav tako pozna že več kot 40 let. V njegovi gostilni smo bili redni gostje v času priprav, ali ob posamičnih tekmah. Marsikdo prav zaradi njega in kvalitetne ponudbe, ki jo nudijo v tem gostinskem lokalu, ne zamudi priložnosti, za obisk njega in za obilni obrok ter kvalitetno kapljico, ob vsakem obisku Prekmurja. Sem je treba prišteti tudi Štefana Titana. Je nekdanji MURAŠ-zaposlen je bil v Muri in zato tudi nepogrešljiv v prekmurskem nogometu. Tradicijo gostoljubnosti, prijaznosti in pozornosti pa nadaljujejo vsi nekoliko mlajši klubski funkcionarji. Včeraj pa tudi vse ostalo osebje, ki je pomagalo pri res veliki prireditvi. Najprej velik turnir za najmlajše, nato naša tekma, organizirana izvedba proslave 70-letnice kluba, na kateri so nastopale številne skupine, s številnimi programi. Na koncu pa še bogata pogostitev. Večina nas je takrat že odšla. Zagotovo smo zamudili še veliko lepih trenutkov in prijaznih besed.

Pozornost njihovemu jubileju smo dali tudi mi. Matični klub je zagotovil 10 žog za mlajše selekcije, našemu moštvu so zagotovili tudi povsem novo Pumino opremo, sestavili smo še dve lepi darili : originalni Pumin dres, originalni Nike dres iz preteklega obdobja, malo klubsko zastavico in originalno nalepko NK Olimpija.

Na kratko. Čeprav smo bili igralsko – številčno nekoliko osiromašeni, smo sestavili odlično ekipo : Grega Židan, Đoni Novak, brata Peter in Bogo Deisinger, Zlato Ratajec, Sani Trgo in Janko Irgolič, ki ni popustil pri tem, da ponovno stopi na igrišče, tokrat kot igralec, ne pa kot nekdanji odlični vratar, v zadnji minuti tekme. Samo to mu nismo dovolili, da bi nastopil v nepravi obutvi. Na igrišče je moral bos. Na tako kvalitetni travnati podlagi to ni predstavljalo problema. Zamikalo je tudi mene, vendar pa opreme ni bilo dovolj. Razliko do popolnega moštva so po dogovoru med tednom zapolnili domači igralci (podobno je bilo tudi v preteklih letih). Odlično so se izkazali (seveda z našo pomočjo), se vpisali tudi med strelce golov.

Toda vse to je sekundarnega pomena. Z udeležbo smo dali svoj prispevek k jubileju ŠNK Bakovci. To velja največ. DRUŽENJE je bilo v ospredju in zato se BAKOVCI ne pozabljajo. Hvala vsem domačim organizatorjem. Tudi nam ste polepšali soboto in zato se bomo vedno radi odzvali vašim povabilom.

Janez Zupančič

Predsednik ŠD Veterani NK Olimpija Ljubljana