Vabilu predsednika NK Ivančna Gorica g. Rafaela Korena, tudi drugič nismo mogli zavrniti. Ne dolgo nazaj smo bili gostje na obletnici športnega društva NK Ivančna Gorica. Včerajšnje gostovanje pa veliko presenečenje. Doletela na s je čas, da smo bili aktivno prisotni na uradnem odprtju velikega, večnamenskega športnega parka Ivančna Gorica. Številna igrišča se nahajajo na idealni lokaciji, malo ven iz Ivančne Gorice, v smeri Stične, v kompleksu osnovne šole Stična. Prispevku dodajam nekaj amaterskih posnetkov, po koncu dogajanja, ko se je že začelo mračiti.

Naša aktivnost je bila povezana z nogometom. Srečali smo se z domačimi veterani. Bili so okrepljeni. Poleg večjega števila mlajših igralcev, jih je okrepil tudi Janez Janša, nekdanji predsednik Vlade Republike Slovenije. Prijeten je bil pozdrav z njim. Omenil sem mu, da sva se na velikem nogometnem igrišču srečala že v davnih 90-letih, na igrišču NK Svobode (Mercatorja). Takrat smo ljubljanski direktorji igrali proti tedanji aktualni vladi Republike Slovenije, takoj po osamosvojitvi. Ob pozdravu pred tekmo ni bilo dvoma, da sva oba od takrat že dosegla lepa leta, ki le še izjemoma dovoljujejo aktivnost na nogometnem igrišču.

Mi smo (kot običajno) prišli v skromni številčni zasedbi. Vendar pa le v kvalitetni zasedbi, ki so jo predstavljali : Željko Mitrakovič, Amir Agič, Goran Jolič, Matjaž Jakopič, Darko Bajec, Srečko Rajšel, Ivo Drevenšek, Sašo Šukurica. Moram pa se pohvaliti, da sem na igrišče, po dolgem času stopil tudi jaz (zaradi načetega kolka se sicer povsem izogibam nogometu) in to kar v dvojni vlogi : najprej nekaj minut, kot igralec, nato pa prvič v življenju, v javni tekmi tudi nekaj minut, kot vratar (nisem prejel gola). Prisoten, vendar brez aktivnosti pa je bil tudi član IO društva Miloš Kadivnik.

Končni rezultat tekme ni važen. Domačini so nas premagali. Tudi razlika je bila. Toda zapravili smo številne izjemne priložnosti, zastreljali 7-metrovko, zgrešili prazen gol (skoraj s črte), zadeli nekajkrat tudi okvir gola. Potrebno pa je priznati domačinom, da so trikrat zmagovalci : v končnem rezultatu; imeli so najstarejšega igralca na igrišču-80 let; v fair playu – naš avtogol, so pripisali na naš konto, kot doseženi gol. Mi pa smo zagotovo premočno zmagali v starosti. Naša povprečna starost je znašala več kot 63 let. In še to, v določenih elementih nogometne igre smo na koncu tekme imeli mi boljši podatek.

Toda ob takšnih priložnostih je nogometni vidik v drugem planu. V ospredju je bilo to, da smo bili lahko gostje na tako pomembnem dogodku. Vsem prisotnim je tekmo javno in zelo korektno komentirala prijazna domačinka. Z gostoljubjem in zelo pozitivnim odnosom do našega moštva smo se srečevali vseskozi, do končne pogostitve in odhoda domov.

Za konec pa še naslednje. Ivančna Gorica spada med manjše občine v Sloveniji. Po podatkih Wikipedie je imela na dan 1.07.2022 17.235 prebivalcev. Sama Ivančna Gorica pa ima pri tem 2.249 prebivalcev. S športnimi objekti pa je zelo močna. Ima še manjši stadion, ki je primeren za igranje tekem prve slovenske lige. Približno 1000 sedišč je na pokriti tribuni, preostalih 500 na montažni tribuni za golom na vzhodni strani igrišča. Pomožno igrišče se nahaja zahodno od stadiona. (Vir: https://stadioni.org/ivancna-gorica/stadion-ivancna-gorica).

Ivančna Gorica – hvala – vedno se bomo odzvali vašim povabilom.

Janez Zupančič

Moštvo veteranov Olimpije v Ivančni Gorici, ob otvoritvi velikega športnega parka. Na fotografiji manjka Srečko Rajšel, ki je zaradi gostega prometa zamudil začetek tekme. (Foto : MK)
Prvi del novega športnega parka v Ivančni Gorici-odprtje 18.11.2023. (Foto: JZ)
Drugi del novega športnega parka v Ivančni Gorici-Odprtje 18.11.2023. Športni park je tako velik, da ga ni bilo mogoče zajeti s tribune, z eno fotografijo. (Foto: JZ).
Slika nogometnega stadiona v Ivančni Gorici. Na njem so bile že prvoligaške tekme. (Foto.David-Vir: https://stadioni.org/ivancna-gorica/stadion-ivancna-gorica)