V soboto 16. septembra je bilo skoraj vse že dogovorjeno, da se ponovno, na nogometnem igrišču srečamo (prvič po covidu) veterani NK Olimpija in veterani NK Maribor. Scenarij celotnega dogodka pred večerno tekmo članskih moštev je bil bogat. Prava škoda, da do srečanja ni prišlo, saj smo eni in drugi vložili precej časa za organizacijo prijateljskega in predvsem družabnega srečanja dveh najboljših moštev v Sloveniji.

Zato pa je sledilo včeraj v četrtek presenečenje. Mariborčani nas vabijo na srečanje v Mariboru, v soboto 2. decembra 2023. Podobno, kot v vseh preteklih letih, je najprej na sporedu tekma veteranov (na igrišču z umetno travo, ali pa v dvorani, začetek ob 11.00 uri; odhod iz Ljubljane ob 8.30 uri), nato pa pogostitveni del in nazadnje skupni ogled tekme članskih moštev. Ta bo na sporedu že ob 15.00 uri. To povabilo smo preprosto morali sprejeti oziroma ne moremo ga odkloniti.

Dogovorno bomo sestavili ustrezni veteranski ekipi (Mariborčani in mi), nato pa izkoristili preostali čas za druženje in na koncu za ogled članske tekme, ki bo vsekakor veliki derbi in vredna ogleda.

Osebno se veselim tega srečanja. Najbolj zadovoljen pa bom, če se bodo v veteranski ekipi pojavili vsi nekdanji igralci Olimpije in Maribora : Jasmin Handanović, Muamer Vugdalič, Suad Fileković in Milivoj Novakovič. V čast in zadovoljstvo mi bo, saj sem bil njihov trener v mladinski ekipi Olimpije, ki je osvojila v sezoni 1995/1996, naslov državnega prvaka in tudi naslov pokalnega prvaka Slovenije. Če pridejo, pričakujem tudi, da bodo po en polčas (ali pa tudi manj) igrali za obe ekipi. Vsi so bili vrhunski igralci in tudi člani vseh slovenskih mlajših reprezentanc in A reprezentance.

V obeh ekipah bodo zagotovo  še drugi številni vrhunski nogometaši, zato sem prepričan, da si bo vredno ogledati tudi veteransko srečanje. V vseh preteklih dvobojih je bil rezultat še vedno prestižnega pomena. Toda niti v najmanjši meri ni vplival oziroma spremenil pravega prijateljstva med igralci, ki se je začelo v aktivnih obdobjih nogometne kariere in se ni spremenilo do današnjih dni. Mnogo igralcev je nastopalo za oba moštva. To pa daje še posebno težo korektnim prijateljskim vezem in odnosom.

Upam, da bo to gostovanje podprl tudi matični klub.

Janez Zupančič