Prvi julijski teden je bil za slovenski nogomet žalosten. Posloviti smo se morali kar od dveh velikanov, ki sta vsak po svoje zaznamovala nogomet.

V ponedeljek smo se na Žalah poslovili od Dr. Marka Ilešiča. On sicer ni  bil nogometaš, bil pa je več kot to. Človek, ki je poleg vseh drugih obveznosti največ prispeval, da je Slovenija po osamosvojitvi postala uradna članica evropske in svetovne nogometne organizacije.

Včeraj z začetkom ob 14.30 uri pa smo se na pokopališču v Ljubljana-Polje poslovili od Antona ŽabjekaŽabe, izjemne nogometne osebnosti, Antona Žabjeka. Bil je vrhunski nogometni vratar v Olimpiji, na začetku njenega prvega napredovanja v 1. Jugoslovansko ligo v 60.letih prejšnjega stoletja. V Olimpiji je zaključil leta 1970, se vrnil v matični klub NK Slovan. Že leta 1975/76 pa je postal direktor podjetja Kroj in tudi postal vrhunski direktor. Dve karireri sta torej zaznamovali njegovo življenje.

Čustvena je bila pogrebna svečanost, še posebej ko je (verjetno) ena od  vnukinj predstavila njegovo družinsko vlogo in življenje.

Veliko število njegovih soigralcev iz Olimpije in Slovana je bilo prisotnih na tem zadnjem slovesu. Tone si je to zanesljivo zaslužil.

Odzvali smo se seveda tudi v društvu veteranov Olimpije s standardnim cvetličnim aranžmajem ter poslovilnim govorom, kjer je bilo potrebno poleg bogate nogometne in poslovne kariere izpostaviti tudi njegovo javno kritično mnenje, ne dolgo nazaj, o zapostavljanju nekdanjih vrhunskih igralcev Olimpije, ki so redki obiskovalci tekem članskega moštva.

Spoštovani Tone. Trenutno aktivni v športnem društvu Veterani NK Olimpija Ljubljana, bomo v sodelovanju z matičnim klubom in vsemi drugimi (dr.Stare, Optažabar, Enotnost in…) poskušali doseči, da se bo trajno vedelo, kdo so bili začetniki in nadaljnji ambasadorji vrhunske nogometne Olimpije, ki je od leta 1965, do osamosvojitve najbolj zaznamovala vrhunski slovenski nogomet. Legendarni Bežigrad lahko (mora) že zaradi Plečnikove kulturne dediščine postati in ostati osrednji simbol Olimpije (nekdanje in sedanje).

Tone. Bil si tudi član veteranskega moštva Olimpije. Uspelo je s pomočjo tudi nekdanjega vratarja Olimpije Zorana Matoviča pridobiti določene informacije o tvojem nastopu, verjetno leta 1985, v Lendavi. S pomočjo g. Ferija Horvata, tudi zelo aktivnega nogometnega delavca je uspelo pridobiti fotografijo, ki jo objavljam v nadaljevanju, v tvoj spomin oziroma v spomin na tebe in tvojo Olimpijo.

Počivaj v miru.

Janez Zupančič

Predsednik ŠD Veterani NK Olimpija Ljubljana

Tekma med veterani NK Nafta Lendava in NK Olimpija Ljubljana, v letu 1985, v Lendavi. Toneta Žabjeka ni težko prepoznati – na sredini, največji, v črni trenirki (Vir: Arhiv Feri Horvat-Lendava).