Zoran  vse najboljše ob tvojem  rojstnem dnevu

Zoran spada med najstarejše nekdanje igralce NK Olimpija, ki so zaznamovali nogomet v nekdanji Jugoslaviji. Bil je vratar, takrat v družbi kopice najboljših jugoslovanskih vratarjev, ki so bili člani NK Olimpija. Zaradi tega je zbral tudi manj nastopov. Vedno pa je bil zlata rezerva in kvaliteten vratar in vsakič ko se je znašel v prvi postavi je upravičil zaupanje.

Osrednja zanimivost povezana z njim pa je vezanost na Olimpijo tudi po koncu igralske kariere. Postal je uspešen trener v mlajših selekcijah. Dosleden, strokoven, pri delu z vratarji zelo zahteven v smeri potrebne vloge, ki jo ima vratar  v moštvu. Ne samo kopica izvrstnih vratarjev, ki so se kalili pod njegovim vodstvom, tudi številni igralci so mu lahko hvaležni, da so imeli priložnost delati z njim. Njegovi nasveti so bili profesionalni, kratki in odločni, predvsem pa praktični – konkretni. Še danes zna hitro oceniti, za kakšnega vratarja gre. V Olimpiji sem imel priložnost sodelovati z njim v trenerski vlogi. Prijetno se je spomniti teh časov. Naši uspehi so bili rezultat skupnega sodelovanja na treningih med tednom, saj smo imeli največkrat na razpolago celo igrišče za dve ekipi (kadetsko in mladinsko), ki sta nastopali v najvišjem rangu. Treninge smo zato vsebinsko usklajevali.

Pri Zoranu je nujno izpostaviti tudi to, da ima vmes prste pri našem najboljšem vratarju in enem najboljših vratarjev na svetu, Janu Oblaku.

Zato omenjam del izjave Jana Oblaka :   »Dve leti sem bil pri Ločanu, nato pa me je opazil trener vratarjev Zoran Matovič iz Olimpije in me povabil v Ljubljano. Kljub temu, da se je petkrat tedensko začela vožnja proti Ljubljani, sta me starša podpirala, bil sem vedno bolj navdušen in sem vztrajal.[1]«.

Zoran je nogometno še vedno aktiven, na dveh področjih; kot trener vratarjev pri NK Tabor-Vižmarje in pri veteranih Olimpije, kjer se ne preda in želi kljub letom še vedno stopiti v gol. Od ustanovitve društva veteranov je tudi redni član društva.

Zoran zato vse najboljše, bodi zdrav in še naprej tako aktiven, kot si bil do sedaj.

Janez Zupančič


[1] Vir : http://arhiv.gorenjskiglas.si/article/20090817/C/308179992/junak-v-golu-olimpije-izvleček