Vito, ob tem tvojem jubileju ti želim vse najboljše, predvsem pa dobro zdravje

27. septembra 2020, v Stožicah, pred tekmo 5. kroga Slovenske nogometne lige, med Olimpijo in Domžalami me je Vito opozoril, da mi je nekaj poslal na telefon. Poslano sem si ogledal v njegovi prisotnosti in bil prijetno presenečen. Na videu, ki ga prilagam z njegovim dovoljenjem, je Vito je bil v družbi Peleja in številnih drugih vrhunskih igralcev.  Vitov rojstni dan se mi je zdel najbolj primeren za objavo videa na tej spletni strani.  Igrati s Pelejem in še s kopico drugih svetovno znanih nogometašev je privilegij, je nekaj posebnega, dosegljivo le izbranim.

Poznati Vita in imeti možnost komunikacije s takšnim človekom, kot Vito je,  pa je še nekaj več. To sem vedno cenil. Kakšne človeške vrednote ima ta človek, Slovenec, Srb in Jugoslovan. Tako mi je dejal, ko je razlagal, da ga je v izdelavo videa prisilila vnukinja, saj samo od drugih sliši, kakšen vrhunski nogometaš in znana osebnost  je.   Vito je bil namreč vedno zelo skromen, ni delal razlik med ljudmi, nikoli pa svojih izjemnih dosežke v nogometu, ni izpostavljal odnosu do kateregakoli človeka. Kakšen človek Vito dejansko je, sem lahko ugotovil že davno, saj sva bila kratek čas v letu 1976 tudi soigralca pri Olimpiji. Bil sem nekoliko mlajši, novinec v Olimpiji in še danes se dobro spomnim kako pozitivno je Vito želel pomagati mlajšim. Nikoli podcenjevalno, nikoli v strahu, da bi zaradi katerega od nas prišlo pod vprašaj njegovo igralno mesto. Iz Olimpije je po končani sezoni 1976/1977 odšel v New York Cosmos in tam svoje nogometno znanje predstavil v najboljši luči. Po vrnitvi iz tujine sva se  na nogometni poti ponovno srečala. Vito je namreč v sezoni 1980/1981 pristopil k Svobodi iz Ljubljane, jugoslovanskemu drugoligašu. To je bil zadetek v polno. Vse njegove nogometne sposobnosti in človeške vrline, so v tem nogometnem kolektivu dobile dodaten sijaj. Nobene prevzetnosti, nobene nadutosti. S polno energije na vsakem treningu in tekmi, skupaj smo uživali. Kar težko je bilo razumeti, da je takšen zvezdnik, predvsem pa človek med nami. Bil sem kapetan tega moštva. Vito pa ni niti enkrat pokazal, da je s tem kaj narobe, saj bi po vseh kriterijih ta vloga morala biti njegova.

Poleg nogometa je Vito Dimitrijević tudi uspešen poslovnež. Nasproti tržnice je odprl gostinski lokal, ki je bil  okrašen s podobami iz njegove Ameriške zgodbe. V lokal je vabil svoje športne in druge prijatelje in nas z veseljem gostil. Vito je takšen še danes. Veseli me, da se je na pobudo vnukinje končno odločil in v videu predstavil svojo nogometno in življenjsko kariero. Ne samo njegovi najbližji, tudi ostali, ki ga poznamo smo veseli, da je nastal o Vitu takšen video-zapis.

To je samo delček iz njegove bogate zgodovine. Ponovil bom. Vito je nekaj več. Vesel sem, da ga poznam že tako dolgo, vesel, da je tudi aktivni član društva veteranov Olimpije.

Zato Vito še enkrat – bodi zdrav in bodi aktiven še mnogo let. Danes bomo ob tvojem jubileju  nazdravil tudi tvoji prijatelji.

Janez Zupančič

Priloge :

Video-Vito Dimitrijević

Nogometni članki iz arhiva, povezani z Vitom :

Igralec v NK Svoboda Ljubljana

NK Olimpija – napoved za sezono 1976/19977 :

Leto 1976 – Napoved takratnega trenerja Olimpije g. Miloševića, pred začetkom tekmovalne sezone.